Fıkralar, meseller bazı konuları daha iyi anlatır. Üstelik bazen bir fıkra üzerinde saatlerce konuşulacak bir mevzuyu 2 dakika içinde bağlar, fıkrayı dinleyenlerin de konuyu tam anlamalarını sağlar. "Temsille anlat" prensibi ticarette, eğitimde, insani ilişkilerde kilitleri açmak için vazgeçilmez bir prensip. Daha önce benzeri yaşanmış olan birçok problemi temsil ile anlar ve aşarız.
Kadim Yunan'da felsefenin ortaya çıkıp orada maya tutmasını sağlayan unsurlardan biri de asırlardır konuşulan ve anlatılan mitoloji anlatılarıydı. Felsefe, matematiği, tıbbı, insani devlet sistemlerini ortaya çıkardı. Kadim Yunan ve Roma İmparatorluğu'nun bakiyesi olan Anglosakson kafa yapısı özellikle son iki yüz yıla damgasını vurmuş durumda.
Kurgu, plan, strateji kavramları "temsil" ile derinlik kazandı. Bir medeniyeti üstün kabul etmemizi sağlayan da yine onun edebi eserleri oldu. Çünkü hikaye yazabilenler bir milletin de kaderini, yokoluşla malul dünyada, istedikleri gibi yazabildi.
Hikayesi açlık çekme, eziyet görme temsillleriyle dolu bir kavmin içinden bakalım yeni, kamçılayıcı, idraki artırıcı hangi hikayeler yazılıyor, yazılacak?
Refik Tırpan ALTAY