Refik Tırpan Altay

Refik Tırpan Altay


Şehir Merkezlerindeki Gürültü Kirliği

10 Eylül 2024 - 22:46

Şehir merkezlerinde gürültü kirliliği problemi var. İşlek cadde üzerindeki apartmanlarda oturanların vay haline. Çözümü de kolay değil. Özellikle motor hacmi yüksek motosikletlilerin gecenin ilerleyen saatlerindeki ayarsız sürüşleri hasta olan, ders çalışan, çocuğunu uyutmaya çalışan mesken sakinlerine zulüm oluyor. Herhangi bir çözümü de yok çünkü tespiti kolay değil. İşlek caddelere ses ölçüm ve video kayıt cihazları koyulmalı. 

Medeniyet, dikkatli şehirlilerin, incelikli davranışlarıyla mümkün olan bir hayat tarzı. Kanalizasyon, altyapı, elektrik sistemlerininin büyük oranda sorunsuz sağlanmasına bile minnetle yaklaşılan şu günlerde, maalesef, gürültü kirliliğinden şikayetlenmek lüks. Fakat kent merkezlerindeki trafik problemleri, gürültü kirliliği gibi sorunlar o kentlerde yaşayanların başka başka problemler yaşadığını, yaşayacağını da gösteriyor. 

Birçok muhitte kasis sayısının fazla olması o muhitte trafik kültürünün olmadığını göstermesi gibi şehirlerdeki bu tip problemler o şehrin insanlarının psikolojik olarak da birçok rahatsızlık yaşadığını gösterir. Aynı insanlar beraber iş yapma, beraber yaşama kültüründen de yoksundur.
Refik Tırpan ALTAY