Refik Tırpan Altay

Refik Tırpan Altay


Kaynayan Kettle - Eşya Telakkisi

24 Eylül 2024 - 23:24

Eski bir arkadaşım, elektirikli su ısıtıcısında suyu ısıtırken ısıtıcının kapağını kapatmazdı. Bu tip ısıtıcılar kapağı açıkken uzun süre suyu kaynatmaya devam eder, denemedim ama büyük ihtimalle makine sıcaktan çatlayana, bir arıza çıkana kadar su kaynar. Arkadaşın bu davranışı her seferinde beni rahatsız ederdi. Çünkü istersen suyu arka arkaya 3 kez kaynat yine o suyun soğumasını beklemek zorundasındır. Bunu ona sorduğumda cevap vermemişti. Ona, "Kontrol manyağısın, ısıtıcıya hükmetmek istiyorsun." demiştim gülerek. Gülerek geçiştirmişti beni.

 

 

Eşya telakkisi, bu toplumun yabancı olduğu, çok önemli bir kavram. Birçok tanımı yapılabilir. Anladığım kadarıyla, eşyayla doğru ilişki kurmaktır eşya telakkisi. Normal şartlar altında, eşyaya ne hunharca yaklaşılmalı ne de "Aman bozulmasın!" tavrıyla, "yeni eleman" gibi yaklaşılmalı. Eşyayla, tabiatla, dünyayla ilişki adam gibi olmalı. Her gün kullandığın klavyeyi arada bir silmelisin, arabanın bakımını abartmadan gerektiği gibi yapmalısın vs.

İhsan, ne güzel kavram değil mi? Aslında zihinlerde kök fikir, bir büyüğüm tabiriyle çapa fikir olmalı ihsan. Yapılması gereken şey, yapılması gerektiği gibi, yapılması gereken zamanda ve zeminde yapılmalı. Silecek suyunun bitmemesi lazım, çünkü her an lazım olabilir.
Refik Tırpan ALTAY