Kullanan, katılan, dinleyen veya izleyenlerinin karakteri, ruh hali yüzünden kullanmaktan ar ettiğimiz kelimeler, dinlemekten uzak durduğumuz şarkılar ezgiler vardır. Kalabalıklar onu çok beğeniyor, hayranlık duyuyorsa ondan geri durduğumuz isimler, ünlüler, ünsüzler vardır. Tam tersiyle, "Bir şey kalabalıklar tarafından kabul görüyorsa doğrudur." argümanının kavramlaştığı Popülerlik Safsatası pençesine takılmamış olmanın getirdiği özgürlükle senin diline pelesenk ettiğin bir kavramı, bir tabiri kullanmayabilirim. Hele de bu kalabalıklar ateşe parfüm şişesiyle gidiyorsa...
Ali Baba ve 7 Cüceler filminde bir nezarethane sahnesi vardır. Karakterlerimiz, haksız bir biçimde düştükleri nezarethanede karşılaştıkları karaktere Avrupa Birliği standartlarından dem vurur. O da önce sağlam bir "bağlaç küfrü" eder ve polis memurlarına duyururcasına "Tamamen algı operasyonu!" diyerek bağırır. Algı operasyonu tabirini bu şekilde kullananların dünyasında yalan, dolandırıcıklık, taktik, strateji gibi kavramların yerini merak ediyorum. Çünkü bu renk ve şekilde kullanılan algı operasyonu tabiri çocukken kendisini, hadi seni parka götüreceğim deyip hastaneye iğne vurdurmaya götüren anne-babayı da kapsamalı. Operasyon büyük reis.
Algı operasyonu tabiri İngilizce'den gelen bir tabir değil. İlk kez Amerikan ordusu tarafından kullanılan Algı Yönetimi kavramı*, dış ve iç politikada, reklam sektöründe, sinemada, spor ve sağlık alanlarında kullanılan bir kavram haline gelmiş. Derin Devlet kavramından sonra Türkçe'den dünyaya bağışlanacak ikinci bir benzer kavram varsa o da algı operasyonu kavramı olmalı ki internet taramalarında bu kavramı başka ülke insanlarının kullanmadığını görüyoruz. Trump bile kullanmıyor.
Refik Tırpan ALTAY