İnsan, şüphesiz yaratılmışların en şereflisidir. Bunu farklı farklı ilimlerle, kendimizi keşfedebilme yeteneğimizle, dini bilgilerimizle bilmemiz mümkündür.
Peki yüzyıllardır bilinenler, anlatılanlar bize ne kazandırdı? İnsanlık, sürekli, insan ve diğer canlılar üzerinden yeni bilgiler üretiyor. Bundan yüzyıllar önce belki birçok şey daha farklıydı. Genlerimizin bile çeşitli aşamalardan geçtiği bilgisi mevcut. Bazı bilginler ise insan geçmişini çeşitli tiplere bölerek izah ediyor da ediyor. Neyse efendim bunlar ağır konular, biz yerimizi bilelim, saptırmayalım konuyu.
Kendini bilmek... Hadiste "Kim ki nefsini bildi rabbini bildi" diyor. Öyleyse kendini bilmek, tanımak öyle kolay bir iş değil. Orada burada "Ben kendimi bilmez miyim?" naraları atmak kolay! İzahını yeniden yapmak, idrakini yeniden gözden geçirmek gerek.
Rabbi bilme mertebesine "La ilahe illallah" ile ulaşılabilir mi? Bütün eksikliklerden uzak olan rabbi tanımak bu kadar kolay mıdır? Elbetteki ki insanız, eksiğimizin olması zorunlu bir durumdur. Ama şunu bilmeliyiz ki; bizi yaratanı bilmek, eksiğimizin farkında olup, bir yönüyle o eksiği asgariye indirmekle olacaktır.
Bunları asgariye indirmenin mutlaka ki farklı yolları vardır. Aklıma gelenleri izaha çalışayım. Duygu durum kontrolü çok önemli mesela. Çünkü hayatımız boyunca sürekli bir şeyler ile mücadele veriyoruz. Yorgun düşme, zorlanma, pes etme gibi ihtimaller mevcut. Haliyle her şart ve koşulda ye'se kapılmadan duyguları kontrol etmek kolay olmayacaktır. Zoru seven biriyseniz duygularınızı aynı oranda sevmemeniz gerekebilir.
Gücümüzün farkında olmalıyız diye düşünüyorum. Yetersizlik psikolojisi maalesef ki toplumumuzda çok yaygın. Haliyle bu, yeteneği görmeyi de engelliyor. Üstüne bir de sistemsizlik sistem haline gelmişse al başına belayı! Kendi gücümüzü göremeyip kıt bir akılla bakarken, başkalarının gücünün ne kadar farkına varıp da önlemini alabiliriz?
Şeytanı da unutmayalım derim ben. Damarlarda dahi gezebilme özelliğine sahip bir varlığın bize neler yapabileceğini varın siz düşünün. Böyle bir güce karşı önlem almak da haliyle büyük önem taşıyor. Bu önlemi almadan 100.000 kelime-i tevhit dahi çeksek bizi gerçekten rabbe yaklaştırır mı diye düşünmeden edemiyorum.
Nuri N. DOKUZOĞLU 02.11.2017 (Proje 99)
YORUMLAR