İç ses denilen bir kaynak var, kafamızın içinde. Bir görüşe göre iç ses zihin dediğimiz şeyin ta kendisi. Bir görüşe göre ise bizi hayırsıza, bereketsize, huzursuza götürmeye çalışan şeytanın ta kendisi. Esasında bu iki görüş de birbirine yakın fakat çaktırmayın.
Huzurlu olduğumuz zamanlar, mutluyum dediğimiz anlar bu iç sesin sustuğu anlar olduğunu düşünüyorum. Ve bu iç ses bir meseleye, bir işe, bir duruma yüzde yüz odaklandığımızda kesiliyor. Belki de o yüzden atalarımız, dedelerimiz emmilerimiz demişler ki: "Ayağını sıcak, tut başını serin. Dünyada bir iş tut; düşünme derin."
Dünyada tuttuğumuz iş de önemli bu hususta. Yine iç sesimizin sevdiğimiz ve sevmediğimiz diye etiketlediği işleri de bir iş tutmak kastıyla yapabilmeliyiz.
Komedyenleri düşünüyorum, hatipleri, vaizleri, misyonerleri meslekleri, kişisel projeleri ancak konuşmak olan kimseleri. Bu insanlar da iç seslerini susturmak için belki de bu işi seçtiler.
Behzat Ç'de Behzat bunalımdaki Harun'u odasına çekiyor. Şöyle bir ayar veriyor ve işe tekrar motive ediyor. "Ben niye çalışıyom biliyon mu la? Unutmak için. Bak bana mesela, bak. Ben geçmişimi unutmak için, yaşadıklarımı unutmak için deli gibi çalışıyorum. Biz eğer çalışmayı bırakırsak, dağıtırız."
Yeryüzündeki bütün meslekleri bir de bu şekilde değerlendiriyorum. O içteki rahatsız edici sesi susturmak için işe yapışmak. Peki böyle mi olmalı? İç sesi susturmak için illa ki bir iş yapmak zorunda mıyız? Evet, muhtemelen. En azından bugün için bunu söyleyebilirim. Naçizane ben başka bir yolu bulamıyorum.
Bir dervişten bahsedilir bir de; ne zaman boş kalsa yeleğinin düğmelerini söker tekrar dikermiş. Bir gün demişler. Kardeş sen ne yapıyorsun? Ya demiş, kardeş ben nefsimi meşgul ediyorum.
Yani ben de biliyorum, yaptığım şeyin manyakça olduğunu.
Dünyada bir iş tutayım düşünmeyeyim derin derin. Belki ben de bütün yazıp ettiklerimi olumsuz düşüncelerimi, iş sesimi susturmak için yazıyorum. Umarım yaptığım işleri ihsan gereği yaparım bir gün... Bir gün... Şimdi.
Ahmet A. KEFENOĞLU 30.11.2017 (Proje 99)
YORUMLAR