Gelişme kodu, insanın kendini karşılaştığı yeni ve ilk başta zorlu gelen duruma adapte edebilmesi kodudur. Kod, bir zihni alışkanlığı, bir davranış kalıbını, gavur tabiri ile bir "mindset"i ifade ediyor. Örneğin; selamlaşma kodu, bayramlaşma kodu, uyku kodu, okuma kodu, çalışkanlık kodu, disiplin kodu... İlginçtir, bu ifadeleri de ahilerden öğrenmiştim.
Gelişme kodu, fırsatları ganimet bilip insanın kendini geliştirip değiştirmesi, madde ve manada insan-ı kamil olma noktasında farkındalığı bir üste çıkarmaya çalışması anlamlarına geliyor. Çinlilerin krizleri fırsat olarak görmesi bu bağlamda değerlendirilebilir. Mao'nun yaptığı kültür devrimi de aynı şekilde toplumsal bir gelişme kodu oluşsun diye atılan çok kapsamlı bir adımdır.
Göze göz, dişe diş geliverdiğimiz kimi durumlarda hedeflerimizi, amaçlarımızı göz ardı edip vazgeçmeyi toplum olarak normal karşılıyoruz. "Nerede tak orada bırak" zihin yapısı bize koca bir imparatorluğu kaybettirmiş iken, bireysel hayatlarımızda yüzlerce yıldır palazlanan kolay vazgeçme hali, birçok kayıp getiriyor. Fakat bu sefer kolektif zihinde gömülü bulunan kolay vazgeçme hali, bize bütün Anadolu'yu gavur güdümüne açık hale getirme tehlikesi ile baş başa bırakabilir.
Değişebiliriz, dönüşebiliriz. "İnsanlar madenler gibidir." buyuruyor, Rasulullah. Mesnevi'de "bakırı altın eden iksir"den bahsediliyor. Kaynağa dönebiliriz, kaynaktan beslenebiliriz.
Ahmet A. KEFENOĞLU 05.03.2018 (Proje 99)
YORUMLAR