Klas duruş... Duruşumuz kaderimizi belirler mi? Evet, belki de...
Amerika'da Psychological Science dergisinde yayınlanan bir araştırmada* geniş koltuklu arabaların yasak yere park etme oranının diğer arabalara oranla daha fazla olduğu tespit edildi. Geniş, rahat, hatta gevşek bir oturma biçimi kişileri tedbirsiz, sorumsuz davranmaya itiyor. Başka bir araştırmada yayılmış pozisyonda oturan kimselerin para çalmaya, kopya çekmeye daha meyilli hale geldiği tespit edildi.
Doğduğumuz andan öldüğümüz ana kadar bedenimize olan kontrolümüz hayatımızı şekillendiriyor. "Kendimi tutamadım" veya "kendime söz geçiremedim" yerine "kendime dedim ki kalk şu işi hallet" veya "kendimi zorladım" diyebilmek kendimizden memnun olmamız için çok önemli. Kendimizden memnun olmak ise bizi daha güçlü ve enerjik kılıyor.
"Yapana kadar yapıyormuş gibi yap!" gavurun dilinde "Fake it to make it" şeklinde ifade edilen bir öğrenme yöntemi. Güçsüz olduğunuzu, bir işi halledemeyeceğinizi, ihtiyaç halinde öğrenim görevlisi ile konuşup notunuzu yükseltmesini isteyemeyeceğinizi, topluluk önünde konuşamayacağınızı düşünüyorsanız yani bazı davranışları yapmaktan korkuyorsanız güçlü bir vücut diline geçip yapanları taklit etmekle işe başlayabilirsiniz.
Cesaretli olma konusunda yapılan bir deneyden bahsedeyim. National Geographic'in bir belgeselinde; "Bungee jumping" yaptırılmak üzere hazırlanan iki gruptan birine korkmuş ve çekingen tavırlar takınarak bekledikten sonra atlamaları diğerine ise dik bir duruş ve iki kolu yanlara açıp bekledikten sonra atlamaları söyleniyor. İkinci grup ortalama 8 saniye içinde atlamayı başarırken diğer grubun ortalaması ise 21 saniye. Yani vücut dili dik ve cesaret dolu olan grup daha korkusuz davranıyor.
Düşüncelerimiz, duygularımız ne kadar önemli ise bedenimizin kontrolü de o kadar önemli. Düşünce ve duygularımıza hakim olmak için bedenimize hakim olmamız bunun için de düşüncelerimize hakim olmamız gerekiyor. Aslında üçü de birbiriyle bağlantılı.
Dünya hayatında iyiyi seçmek ve iyiliği uygulamak için dikkat etmemiz gereken çok detay var. Okumamız, doğru okumamız ve doğru okuyanlarla beraber hareket etmemiz, paçoz, cahil, omurgasız insanların sayıca çok fazla olduğu memleketimizde huzura yaklaşmamızı sağlayacak.
*https://www.psychologicalscience.org/…/physical-environment… (Link arızalı)
Ahmet A. KEFENOĞLU 10.06.2018 (Proje 99)
YORUMLAR