Bu gençlik nereye gidiyor? Sorarım size: "Bu gençlik nereye gidiyor?" Nereye gidiyor bu gençlik? Gidiyor nereye bu gençlik?
2000'lerin başında hemen her tarafta yayılmaya başlayan internet kafelerde çok vakit geçiren, saatlerce oturduğu sandalyeden dünyayı fetheden, terörist veya kantır terörist öldüren, dünya yıldızlarını kadrosunda bulunduran takımlarla arkadaşlarını ezip geçen gençler olurdu. Ben de, nadir de olsa, bu ortamlardaki hırs dolu havayı teneffüs ettiğimden biliyorum.
2000'lerin sonunda ise ADSL teknolojisi ile internete ulaşım ve internet kullanımı kolaylaştı ve "Dial-up"a göre çok daha ucuzladı. Gençler kafelerde oynadıkları oyunları evlerindeki bilgisayarlara taşıdılar ve giderek gelişen teknoloji ile evlerindeki odalarından dünyadaki akranlarına bağlanarak gerçek dünyadan iyice uzaklaştılar. O dönemi acı tatlı atlatan gençlerin küçük kardeşleri veya yeğenleri bugünlerde ebeveynlerinden, okuldan, sosyal ve çalışma hayatından epey uzaklaşmış durumda. Konuyla ilgili bir haberi sörf eylerken görmek nasip oldu. Ve direkt "gamer"** güruhu ile ilişkilendirdim.
2017 Kasım'ında Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerinden derlenerek hazırlanan haberde*** şu ifadeler geçiyor: "Ne eğitimde ne de istihdamda olan” 15-24 yaş arasındaki gençlerin oranı Temmuz 2016’da yüzde 26.3’ten, Temmuz 2017’de yüzde 26.7’ye yükseldi. Erkeklerde bu oran geçen yılın aynı döneminde yüzde 16.9 olurken, 2017 Temmuz ayı itibariyle yüzde 16.5’e düştü. Kadınlarda ise, geçen yılın aynı dönemine göre ciddi bir artış yaşandı. Geçen yıl Temmuz ayında yüzde 35.9 olan oran, bu yılın aynı dönemi itibariyle yüzde 37.1’e kadar çıktı. 20-24 yaş arasında “ne eğitimde-ne istihdamda olan gençlerin oranı” yüzde 33.7’ye çıkarken, 25-29 yaş grubunda ise söz konusu yüzde, 34.5 oldu."
Eğer bu haber sizde geleceğe dair bir endişe oluşturuyor ise size çevrenizde bulunan bu gençleri bilgisayar başından kaldırmanın yollarını öğrenmek ve o gence gerçek sorumluluklarını fark ettirmek gibi bir görev düşüyor. Eğer endişe oluşuyor ve hiçbir şey yapasınız gelmiyor ise kendi sorumluluklarınızı görebileceğiniz, fark edebileceğiniz okumalar yapabilirsiniz. Eğer okuma noktasında tembellik gösteriyorsanız, sizin kendinizden büyük bir amaca ihtiyacınız var demektir.
Eğer bu haber, sizde bir endişe oluşturmuyor ise siz bilirsiniz.
*Nanometre, metrenin milyarda biri.
**Video oyunları oynamaktan keyif alan, aldığı keyfe bağımlı olabilen kimse. Önemli bir kısmı ise oynadığı oyunu sosyal medya sitelerinde arkadaşları veya izleyicileri ile paylaşan kimse.
***Hürriyet haber sitesi.
Ahmet A. KEFENOĞLU 25.03.2018 (Proje 99)
YORUMLAR