Dilsel Kodlar Teorisi - Langan vs. Oppenheimer
DİLSEL KODLAR TEORİSİ – LANGAN VS. OPPENHEIMER
"1990'lı yıllarda Türk devletinin İngiltere’ye gönderdiği doktora öğrencileri iki tip burs alırlar. Burslardan biri ötekisine göre çok daha fazla olduğu için bir kısım öğrenci eğitim hayatını iyi şartlarda sürdürür, diğerleri ise maddi açıdan zorluk içinde kalırlar. Bursu diğerine göre düşük olan öğrenciler, Bakanlığa başvurup bu hatanın düzeltilmesini isterler. Ama bu düzeltme talebi ilginçtir. Öğrenciler, "bollukta değil yoklukta eşitlenmeyi" talep ederek diğerlerinin burslarının da kendi seviyelerine çekilmesini isterler. Rivayete göre devlet, tüm öğrencilerin burslarını daha az burs alan öğrencilere göre eşitler."
İngiliz sosyolog ve pedagog Basil Bernstein, bu hikâyenin kahramanları olan öğrencilerin tutumunu ve buna benzer "dar açılı" tutumları 1970'lerde "Sınıf, Kodlar ve Kontrol" ismiyle yayımladığı ve "Dilsel Kodlar Teorisi" denen bir teori ile açıklıyor.
Bernstein, işçi bir ailenin çocuğu. 1950'lerde meslek okullarında ders veriyor. Burada işçi ya da bugün mavi yaka dediğimiz insanların çocuklarını gözlemliyor ve çocuklar arasındaki dilsel farkı teorilendiriyor. Bernstein, iki tip dil kodundan bahsediyor. Bunlardan birisi "Dar Kod", diğeri ise "Geniş Kod".
Nuri N. DOKUZOĞLU Facebook Sayfası
Proje99 Facebook Sayfası
Proje99 Instagram Sayfası
YORUMLAR