Yalan Burhan

Refik Tırpan Altay

Burhan Altıntop, Türk dizileri arasında başka bir yere oturan Avrupa Yakası dizisinin en önemli karakterlerinden biri. Dizinin 157. bölümünde Burhan'ın kahvehaneye gidip orada oturmayı alışkanlık haline getirdiğini görürüz. Burhan, her sıkılıp daraldığında kahvehaneye kaçmaya başlar fakat zamanla bu bir bağımlılık haline gelir. Üzerinde durmak istediğim konu bu değil. Burhan'a yardım etmek isteyen Aslı, onu psikiyatra götürür. Üzerinde durmak istediğim konu Burhan'ın aşağılık kompleksinin burada da ortaya çıkması.

Burhan terapi esnasında doktorun sorularına başta yalanlarla cevap verir. Dadısının Madam Tissou olması, ailesinin çok zengin olup çok elit bir kültür içinde büyümesi falan doktoru başlangıçta bezdirir. Mealen "Lütfen bana yardımcı olun" demek zorunda kalır. Burhan, sonradan anlatır ailesini ve büyüklerini ve gerçek ortaya çıkar: Burhan'ın kahvehane kültürüne genetik yatkınlığı vardır.

Kendisine yardım etmek isteyen, derdini çözmek isteyen birine bile yalanlarla yaklaşan bir kültürün bir örneği aslında Burhan. Baş ağrısı şikayetiyle doktora giden biri baş ağrısından bahseder yüzünde çıkan sivilceden değil.
Refik Tırpan Altay