Wagyu vs. Kaman Sığırı
Wagyu, Japonya'da üretilen 4 temel sığır cinsinden biri. İnternetin, çok şükür, yaygınlaşmasıyla ülkede duyulan bir sığır cinsi olan Wagyu eti üzerindeki mermer desenli yağ oranı, lezzeti ve pahalılığıyla tanınıyor. Japonya'da bir bölgenin adını taşıyan Wagyu cinsi sığırlar 1900'lü yıllardan itibaren Avrupa ırkı sığırlarla melezleme yapılarak (crossbreeding) yetiştirilmiş.
Klasik müzik dinletmeden tut, bira ile beslenmesi, gün içinde masajların yapılması efsaneleri hep bu sığır cinsi üzerinden konuşulan efsaneler. Japonlar... Japon abi bunlar. Yıllarca üzerinde uğraşıp didinip dünyanın en lezzetli sığır etini üretmişler. Bölgenin dengeli oksijeni, hayvanın tam ihtiyacı olan mineralleri barındıran suyu o mermer desenli etini ortaya çıkaran önemli unsulardan olmuş. Japonya'da Wagyu etiketine sahip 320 farklı sığır eti ortaya çıkmış.
Dünyaya Japonya'dan yayılan bu sığır cinsi birçok melezleme çalışması ile yayılsa da hiçbiri Japon Wagyu'sunun lezzetini yakalayamıyor. Ülkemize de 2020'de Kırşehir'de 30 kadar Wagyu cinsi sığırın getirildiği, yetiştirildiği biliniyor. Şimdi Erzurumlu, Karslı besiciler düşünsün! Şaka yapıyorum. Tabii ki piyasanın talebi şart.
Makedonya'dan, Ukrayna'dan, Brezilya'dan son yıllarda yüz binlerce sığırın ithal edildiği bir ülkede etin kalitesinden önce etin hangi şartlarda getirildiği, kimlerin bu hayvanlarla ahlaksızca zengin ediliği konuşulmalı. Bu şartlarda Mehmet ağa Wagyu etini rüyasında bile göremez.
Refik Tırpan ALTAY