Tedbirsiz İşler

Refik Tırpan Altay

Basit imkanlarla bir işi, bir işletmeyi, bir projeyi geliştirmek büyük imkanlarla girişilen bir işten çok daha iyi geliştirir bir insanı. İş büyüdükçe imkanlar gelişir ve işin başında alınan tedbirlerin iş ve ekip geliştikçe nasıl işe yaradığı görülür.

Ekip işi yapmak kişiler arasında farklı sorumluluklar gerektirir fakat ekip işinin getirisi çok daha fazladır. Ekibe katılacak her kimsenin kurucu veya kurucuların sahip olduğu vizyona en az onlar kadar sahip olursa iş tahmin edilemeyecek kadar büyür, gelişir.

Abi-kardeş, baba-oğul işletmelerinin çoğunun çok geçmeden başarısızlıklar yaşaması işin kurucularının işin gelişmesi halinde oluşabilecek kazaları işin başında tahmin edememesi ve buna tedbirlerinin olmaması yüzündendir. Doğru vizyon ve disiplinle katlanacak kazançlar tedbirsizlikle son bulur. Sokak başlarında, sanayi bölgelerinde, alışveriş merkezlerinde gördüğümüz işletmelerin 5-10 yılı bulmayan serüvenleri piyasa şartlarının, şanssızlığın, iş yeri kazalarının değil patron ve personellerin o işe uygun olmayan zihin, kültür alışkanlıkları ile son bulur.
Refik Tırpan ALTAY