Gri Gandalf Beyazlaşıyor

Refik Tırpan Altay

Gandalf, Balrog'un darbesiyle köprüden mağaranın derinliklerine düşer. Günler süren mücadeleden sonra Balrog denen ifrit yenilmiştir fakat Gandalf de canını kaybetmiştir. Gri Gandalf, bu mücadeleden Ak Gandalf olarak çıkar. Ve kendisine yeni bir asa ve ve pelerin giydirilir. 

Tolkien, bunları yazarken neler düşündü acaba? Renksiz yani Gri olan bir karakter, kitap geçtiği gibi, İblis'in ateşiyle yaşayan bir mahluku alt ediyor ve Ak karaktere dönüşüyor. Fight Clup'ta geçiyordu, "Her şeyini kaybetmeden, özgür olamazsın." Canını dahi kaybetmen gerekirse onu vereceksin, belki de "ölmeden önce öleceksin" ve sana beyaz pelerin giydirilip beyaz asa verilecek. Başka biri olacaksın. 

Kitapta birçok karakterin de dönüştüğünü görürüz. Arwen, kendinden vazgeçer, Frodo, akıllı bir adam haline gelir, Bilbo, canından vazgeçse de ondan vazgeçemeyeceği yüzükten vazgeçer. Hepsi bambaşka karakterlere dönüşüler. Dönüştükleri süreçte birçok fedanın yapılması, birçok kez canın ortaya konulması gerekmektedir fakat karşılığında alınacak ödül cennettir.
Refik Tırpan ALTAY