Ekmek Parası İçin Süleyman Çakır'ın Adamı Olmak

Refik Tırpan Altay

Kurtlar Vadisi'nin 47. bölümünde Çakır'ın ölümü sonrası bütün adamları toplayan Polat, gözünü tutmayan adamları ekipten uzaklaştırır. Polat, Yakub'a döner, "Neden bizimlesin?" der. Yakup, ağzını kenarından "Abi eskiden beri, Çakır abinin.." diyecekken, Polat, "Soruma cevap ver." deyince, Yakup, ekmek parası için onlarla beraber olduğunu söyler. Polat, ona 30 yıllık ekmek parasını vermelerini söyler, Yakup'u emekli eder.

Yakup'un duruşundan 5-10 yıldır Çakır'ın adamı olduğunu, mafyanın içinde olduğunu tahmin ediyorum. Yakup, bu süre zarfında birçok mafya lideri tanımıştır, birçok operasyonda canını ortaya koymuştur. Fakat günün sonunda mafyalığı bir ekmek parası vesilesi olarak gören bir adamdır. Tuhaf ama şaşırtıcı değil aslında.

Yakup gibi, bir kuruma, bir futbol kulübüne, bir işletmeye ömrünü vermesine rağmen işin ağırlık noktasını, hem kendisi hem ekip arkadaşlarıyla daha iyiye ulaşmanın mümkün olduğunu anlayamayan çok adam vardır ülkede. Adamdırlar ama asıl adamlığın getireceği sorumlulukları gözlerinde fazla büyütüp onları çok büyük yükler olarak algılarlar. Küçük adamlar olarak hayat sürerler. O yüzden elini taşın altına koyan kişilerden de çoğu bu adamlar yüzünden çok fazla sorumluluk ve risk almak zorunda kalır. Polat gibi olmak çok zor ama Yakup da olmamak lazım.
Refik Tırpan Altay