E-spor'un Geleceği

Refik Tırpan Altay

Özellikle Avrupa liglerindeki futbol maçları dünyada büyük ilgi topluyor. Yaklaşık 2 milyar insan, Premier Lig'i takip edip, maçları ekranlardan izliyor .* Ve bu sayı küçülecek gibi de görünmüyor. Dünya çapında futbol takipçilerinin sayısı azalmıyor aksine artıyor. Motorsporları izleyicilerinde de sayı azalmıyor. F1 resmi sitesinde 2021 yılındaki izleyici sayısı, yarış başına 70.3 milyon görünüyor** Önceki yıllara göre izleyici sayılarında artış var. 

Geleneksel sporun takipçilerinin sayısı giderek artarken, E-spor pazarı ve Espor izleyicilerinin de sayıları gün geçtikçe artıyor. 2024'te 2.4 milyar dolara ulaşan pazar büyüklüğünün 2032'de 11 milyar dolara ulaşması bekleniyor. E-spor etkinliklerini zaman zaman izleyen izleyici sayısı ise 540 milyon. Bu rakamın 2025 640 milyona ulaşması bekleniyor.***

E-spor izleyicisi olan,tahmin edildiği gibi yaşları ortalama 16-30 arasındaki kitle diğer sporları takip etmiyor değil. Fakat bu kitlenin espor etkinliklerini takip etmesindeki saikler de az değil. E-spor karşılaşmalarının da izleyicileri kendine çeken kendine has yönleri var. Sporcuların istatistiklerinin eş zamanlı takip edilebilmesi, skor tablolarının hızlıca ters yüz olabilmesi, takımların fan kitlesine çok daha rahat ulaşabilmesi E-spor takipçilerini kendine geçen özellikler. 

Gelecekte E-spor takipçilerinin sayısı artacak görünüyor. Dolayısıyla oyun teknolojilerinde de çeşitlilik artacaktır. Sanal gözlüklerin yanına simülasyon oyunlarına daha iyi adapte olmayı sağlayan çeşitli giyisiler ekleniyor. Dünya bir taraftan küresel iklim değişikliği, 3. dünya savaşı dedikoduları, pandemi riskleriyle uğraşırken bir taraftan da kendini eğlendirmenin yeni yollarını buluyor.
Refik Tırpan Altay


Kaynak: 
*https://www.premierleague.com/news/4016793
**https://www.formula1.com/en/latest/article/formula-1-announces-tv-race-attendance-and-digital-audience-figures-for-2021.1YDpVJIOHGNuok907sWcKW
***https://www.demandsage.com/esports-statistics/