Dunning-Kruger Sendromuna Yamuk

Refik Tırpan Altay

Dunning-Kruger sendromu, 90'larda iki akademisyenin ortaya koyduğu yeni bir sendromun adı. Buna göre cahiller, ham softalar daha cüretkar davranarak, yer yer hile ve suistimallerle de, toplumda üst katmanlara daha kolay ulaşırlar. Burada konu olan bu ham softalar değil, onlara maruz kalıp cesaretli davranamayan, onlara karşı tedbir geliştiremeyen diğer kişilerdir aslında. Haliyle bu sendromla yaşayanlara karşı tedbiri olmayan toplumlarda cehalet, hukuksuzluk, hırsızlık yaygın hale gelir.

3 tane cüretkar ama kifayetsiz öğrencinin bütün sınıfı, birçok derste sultası altına alması örneği geliyor hemen aklıma. Ayvaz ve sistemli çalışan bir öğretmen, bir idareci ile etkisiz hale getirilebilecek bu tipler sınıftaki taşkınlıklarını okulun her alanına yayarlar. Okul üzerinden verdiğim bu örneği ailelere, iş yerlerine, spor kulüplerine, meyve-sebze hallerinden de verebiliriz. Eğer tedbiriniz yoksa bu tipler ülkenizde kelek kesen karakterlere de dönüşürler.

Dunning-Kruger sendromunun asıl konusu olan bu sendromla yaşayanlara maruz kalanlar demiştim. Adım atılması, konuşulması, sorumluluk alınması gereken yerde durakalan, susakalan karakterler zorbalığa, eziyete, hırsızlığa maruz kalırlar. Eğer bir şey yapılmaya başlanacaksa onlar üzerinden başlanmalı.
Refik Tırpan ALTAY