Başarılı Olmanın Parametreleri

Refik Tırpan Altay

Hayal et ve hayalinden asla vazgeçme diyen bazı "başarılı" isimler görüyorum çeşitli video platformlarında. Kendileri çok büyük emeklerle, tırnaklarıyla kazıyarak bir eser ortaya koymuşlar ve hitap ettikleri insanlara "inandığından vazgeçme" diyerek "başarılı" olduklarını anlatıyorlar. Hiç inanasım gelmiyor.

Başarılı olabilmeyi mümkün kılan 10 etkili faktör varsa "inanç" bunların arasında son sıralardadır. Bu insanların bilinçli bir şekilde "inatçı olmayı" ön plana koyduklarını da düşünüyor değilim. Bence büyük eserler bırakıp öyle konuşan kişiler yaşadıkları inişli-çıkışlı, o debdebeli yolculukta yaşadıkları olumsuz birçok unsuru zamanla unutuyorlar. Süreç içinde sıkıntıdan uykusuz kalmalarına sebep olan olayları unutuyorlar.

Başarılı olmanın genetik avantaj, doğru kadro ile çalışma, ekip işine yatkın olma, doğru kararları doğru zamanda verme gibi birçok şartı var. Bunlardan biri eksik olduğu zaman başarmak isteyen kimseler sadece tırmalamakla kalıyorlar. Onlardan da "çok inanmıştım ama olmadı" mealinde sözler duyuyoruz.
Refik Tırpan ALTAY