Sıradanlığı Yıkmak

Nuri N. Dokuzoğlu

Hayatımız belli bir düzende akıp gitmekte. Hepimiz belli bir çevrede ve de çerçevede yaşamımızı idame ettiriyoruz.

Birçoğumuzun yaşantısı belirlenmiş düzlemlerde devam ederken artık bazı şeyler rutine biniyor. Hayatın bize sunduğu ve yapmamız gereken bu fiiller artık sıradanlaşmaya başlıyor. Yine birçoğumuz aslında bu sıradanlıktan pek de memnun değiliz. O zaman bunu bir şekilde ve belirli bir usûlle yıkmak, rutinlerimizi daha fazla fayda sağlar konuma getirmek durumundayız. Çünkü hayat devam ediyor ve her şey sanki yeniden kurgulanırcasına değişikliğe uğruyor.

Peki buna nereden başlamak gerek? Küçük dokunuşlar önemlidir. Somut olarak yapılan küçük müdahaleler, ileride büyük müdahalelere gebe olacaktır. O nedenle işe bir yerden başlamak gerekiyor. Normalde çok önemsemediğimiz ve sürekli yapmadığımız küçük fiilleri yapmaya başlayarak değişkenliğe katkıda bulunabiliriz. Her gün sürekli kullandığımız bir yol varsa bu yolu değiştirebiliriz mesela. Ya da uyuma ve uyanma saatlerine ufak bir dokunuş yapabiliriz. Bu, kişinin kendi hayat tarzı ve yaşama biçimine göre değişkenlik gösterebilir. Örnekler de buna bağlı olarak artırılabilir.

Bize sıkıcı gelen, bizi daraltan ne var ise onun üzerine hafif dokunuşlarla, hayatımızda değişiklik yapacak ve bizi istediğimiz noktaya getirecek müdahaleler mümkün. Tabii bu müdahalelerin önemli olduğuna ve bize yarar sağlayacağına inanmak da önemli. Bunu yapmak, belli bir aşamadan sonra çalışma şeklinden tutun da zaman tanzimine kadar birçok konuda fayda sağlıyor ve ilerleme kaydedilebiliyor. “Sadece yapmak” daha bir anlamlı oluyor.

Nuri N. DOKUZOĞLU 16.05.2019 (Proje 99)