Kabul Ettin mi?
Kabul ettiğinde değişiyor birçok şey. Eğer gerçekten istiyorsak değişimi, yanlışların düzelmesini, önce kabul etmeyi bilmek elzemdir.
Hepimizin istemediği, hoşnut olmadığı bir yığın durum yaşanmıştır hayatımızda. Akışı engelleyen, engeller çıkartan, her şey yolunda iken bir anda durumu alt üst eden yine birçok hadise.
Peki neyi kabul etmeliyiz?
Dünya hayatı, hayat anlayışı ve bu hayata dair kodlar bize öyle anlatıldı ki sanki dünya hayatında sıkıntı olmadan, mutlaka ama mutlaka akış bozulmadan yaşamak mümkün değildir. Bir yerlerde düzen mutlaka bozulacak, mutluluklar yarıda kalacak, dar ve arabesk bir bakışla hayat yaşanılmaya devam edilecek.
Bu böyle mi gerçekten? Bu durumlar olmadan hayat başka türlü yaşanmaz mı? Bütün bunların bizim anlayışımız, kodlarımız olduğunu bilip, bu anlayışın değişmesi yönünde hareket ederek doğrusunun aslında böyle olmadığını, hayatın daha farklı, daha güzel, daha anlamlı, daha başarılı yaşanılabileceğini ve bunda bizim doğrudan tesirimizin olduğunu söylemek yanlış mı olur?
İşte tam olarak, bu bahsi geçen durumları kabul ederek birşeyleri değiştirebiliriz. Yani bu dünyanın da bir düzeninin olduğunu (sünnetullah), bunun yalnızca aksilikler, aksamalar, sorunlar üzerine kurulmadığını kabul edip, yine bunların idraki noktasında çaba harcadığımızda değişiyor bir şeyler. Bir de senkronize olma hali var. Aynı fikirde, aynı inançta, aynı hedefte bir halkaya tabi olmak, her an onun içerisinde bulunmak da düzenin aksamadan devamına vesile oluyor. Bunu başarmak için aynı halkadakilere normalin üstünde gayret ve normalin üstünde sevgi göstermek gerekiyor. Bir inanç uğruna her şeyini verebilen sahabe misali.
Bunu başarabilenler, yanlışı kabul edenler, renksiz, soğuk, basit hayat anlayışını bir kenara bırakabilenler hakikatin kanatlarında korunuyorlar. Onlar, bu yepyeni anlayışla, eskinin ne denli boğuk olduğu idrakiyle hayatı yeniden şekillendirip etrafına bu anlayışı yaymaya çalışıyorlar. Bunu “halka rağmen, halk için” yapıyorlar. Almazları görmezden gelerek.
Nuri N. DOKUZOĞLU 18.09.2018 (Proje 99)