Dön De Kendi Halimize Bir Bak İstedim
Kültür gerçekten başka bir şey. Çok önemli bir şey. Hem kişinin hem toplumun karakteristik özelliğini yansıtan önemli bir unsur.
2018 Dünya Kupası dünyanın bir çok yerinde muhtemeldir ki ilgiyle takip ediliyor. Farklı farklı milletler olunca yine çeşitli farklılık ve renkliliklere zaman zaman şahit oluyoruz. (Keşke biz de katılabilseydik.) Bu organizasyondan gerek spor anlamında gerekse milletler boyutunda öğrenilecek çok şey olsa gerek.
Turnuva esnasında bir olaya şahit olduk. Bu olay, olayın failleri açısından normallik arz ediyor. Eğer bize garip geliyorsa, o, bizim algımızdaki norm düşüklüğündendir. Benim söyleyeceğim şey ise küçük bir kıyastan ibaret.
Japonya-Kamerun maçından sonra Japon taraftarlar, maçın ardından oturdukları alanı temizledikten sonra stattan ayrılıyorlar. Yukarıda belirttiğim üzere onlar için gayet normal. Anormal olan ise şu anlatacağım olay. Bundan bir kaç yıl önce, bir Kadir gecesi akşamı caminin birinde cami cemaati “huşu” içerisinde ibadetini yerine getirdi. Sahur vakti yaklaştığında ise cemaate kumanya dağıtıldı. Herkes afiyetle sahurunu yaptı. Sonra yavaş yavaş dağılmaya başladılar. İnsanlar dağıldıkça o kötü tablo ortaya çıktı. Dağıtılan kumanyaların ambalajları etrafa atılmış, çöpler umarsızca bahçeye serpiştirilmişti. Bu konuda hassasiyeti olup akıl ve iz’an sahibi olanların bu tablodan sonra neler düşüneceği de başka bir durum.
İşin bir başka boyutu ise kıyas unsurumuzun birisi stadyum iken birisi cami. Camidekiler de müslüman. Müslüman olmayan birileri o gün özellikle camiye gelip de kasıtlı bir harekette bulunup cami bahçesini kirletmiyor yani. Bir de şöyle düşünelim. Aynı hareket yani cami bahçesini kirletme hareketi, bir Kadir gecesinde ya da herhangi bir günde müslüman olmayan bir grup tarafından yapılsa tepkiler ne olurdu? Cami bahçesini müslüman kirletebilir de başkası kirletemez mi? Algımız bu mu ve bu ise ne kadar doğru?
Olayın basit bir temizlik olayı olmadığını bir çoğumuz biliyoruz aslında. Hem dini hem kültürel anlamda ehemmiyeti ortadadır. Ciddi bir kültür göstergesi olan bu durumun farkında olunmayıp sağda solda ahkam kesme, kendisine toz kondurmama anlayışı, “ Ayranı yok içmeye, atla (tahtırevanla) gider s*çmaya.” atasözünü nasıl da doğrular nitelikte. O nedenle lütfen yerimizi bilelim, bilmeyenlere bildirelim.
Nuri N. DOKUZOĞLU 21.09.2018 (Proje 99)