Madem Ter Atacaz
Oluşturulan çalışma sistemlerimizin işleyiş parametreleri incelendiğinde zihniyet ve süreç yönetimi konusunda bir türlü dikiş tutturamıyoruz. İki insan iş yapma amacıyla bir araya geldiğinde ya Arif'in Manchester'a attığı gole geliyor mevzu ya da taraflar belirgin bir haset ile kıyasıya diğerini saf dışı bırakmaya ve yükü karşıya yıkmaya çalışıyor. İlköğretim hayatımızı biraz hatırlamaya çalışalım, grup ödevlerini vs. Kimse asla tam katılım göstermez, grup içindeki unsurlar ortak hedefe odaklanamaz ve en basit bir iş dağılımı bile curcuna ile sonuçlanır. O dönemlerde belki bu bizi pek fazla etkilemiyordu; fakat iş hayatımızda görüyoruz ki ufak aksaklıklar diye bakılan çoğunlukla büyük organizasyon eksiklikleri ile sonuçlanan beraber hareket edememe eksikliğimiz yerinde saymamıza, dolayısıyla da gerilememize sebep veriyor.
Bütün iş alanınlarında üretim planlama, yıllık, aylık ya da haftalık plan ve çizelge ayarlamak, hayati öneme sahiptir. İş sahasında verimi artırmak, zamandan olabildiğince tasarruf etmek, kaliteli ve başarılı bir üretim, dışa bağlılığın azaltılması gibi hedefler doğrultusunda adım atmayan bir işletmeden bahsedemeyiz. Aslında bu, hayatımızın sadece iş alanında değil her alanında karşımıza çıkmaktadır.
Ünlü matematikçi John Nash'in ekonomi, siyaset, sosyal ilişkiler başta olmak üzere bir çok alanda, tüm dünyada kullanılan "oyun teorisi"ni incelediğimizde kabaca ifade etmek gerekirse ekipce en yüksek faydaya/çıktıya ulaşabilmek için taraflar pastadan makul bir seviyeye rıza göstermelidir. Aksi halde tarlalarımız gereğinden fazla bölünmeye, kıt kanaat oluşturulan sermaye ile on, yirmi hatta elli, seksen yıllık şirketler evlatlara üleştirilme faciası ile defalarca bölünmeye ve yok olmaya, evlenmesi ile binlerce lira borca giren çiftin - çiftin diyorum bak - yıllarca geçim sıkıntısı çekmesine ve korkunç enerji kayıplarına sebebiyet veriyor. Yeterli refaha ulaştım, çalışmanın cefasına (!) daha da katlanamam, sıra sefasını sürmekte gözüyle müessesesinin fişini çekenlere hiç girmiyorum bile. Bu açık israf üzerinden defalarca verimsizliğimizi katlıyoruz. İsraf haramdır.
Bir geleneği, töresi, usulü olan milletlerin mensupları becerilerini geliştirmek, topluca hareket etmek, gerektiğinde yeniden yapılanmak adına kurumlarında daha çabuk ve sağlam bir şekilde kurgularından kopmadan zeminin azizliğine uğramadan dünya işlerini yürütebilir. Tüm bu bahsi geçen hususlarda "mümin, müminin kardeşidir." hadisi motto olarak kabul edildiğinde sıçrama kendiliğinden gelecektir.
Onun içün, aman babacım! Safları sık tutalım.
Behzat MÂLUMAKA 15.06.2018 (Proje99)