Üridü Ebi?
Virtue signaling, sadece "duyar kasma" olarak anlayıp geçebileceğimiz bir mesele değil diye düşünüyorum. "Değer sinyalleme", göz boyama, suyu bulandırma, kulağa kar suyu kaçırma bu memlekette hayr olan, hayır getirecek işler yapan, yapacak olan insanlar için en az birikimli (ilmi) olmak kadar ehemmiyet arz ediyor. Çünkü bu topraklarda kuyuya katılan zehir sadece devlet kademesinde, siyasette, ekonomide yapılacak değişikliklerle düzelme eğilimi gösterebiliyor.
Kavramı araştırırken "slacktivism" diye başka bir kavramla karşılaştım. Trajikomik. Bir zamanlar daha sonra bir "troll" hareketi oluğu anlaşılan facebook profil isimlerine "TC" ekleme furyası vardı. Bir örnek daha; Filistin saldırı altındayken profil resimlerini İsrail'e konuşlayan kardeşlerimiz var hala. Slacktivizm, sosyal bir hadiseye, sosyal medya veya sosyal çevrede minimal düzeyde tepki vermek anlamına gelen bir akım. Kötü bir olay yaşanmış, bizler "beğen" butonu ile "retweet et" butonu ile kendimizi rahatlatmaya alışıyoruz.
Adı geçen iki kavramın toplumda bir değişime sebep olamayacak kadar önemli olmadığını düşünüyorsanız bunun doğru olmadığını anlatmaya çalışayım. Bu iki kavram toplumda zaten var olan "almazlık" dediğimiz, "kara anadoluluk" dediğimiz, kimilerinin köylülük, cahillik dediği ve bize büyük bedeller ödeten hastalıkların tezahürlerini anlamamızı sağlıyor. Şehzade Mustafa'nın idamını hatırlayalım. 80'lerdeki referandumda hangi seçeneğin hangi oranda çıktığını tekrar hatırlayalım. Ömer Halis Demir'in profil fotoğraflarında yer aldığını, okul, hastane vb. kurumlara isminin verildiğini fakat şehidin güzel hasletlerinden bir tanesini -sadece ağaç dikmeyi sevmesi bile olabilir- dahi yaşatmayı düşünemeyişimizin sebebini sorgulayalım. Hiç unutmuyorum: "üridü ebi" diye ağlayan (2003) Filistin'li kız çocuğunun yaraları sarıldı mı?
"Gerçek" işler yapmamız gerekiyor. Dediğiniz gibi, dedikleri gibi bu memleket kendi sınırlarından çok daha fazlasını ifade ediyor. "Gerçek" işler yapabiliriz. Şikayet etmeden, teslimiyetle, kararlılıkla güzel ve gerçek; gerçek ve güzel işler yapabiliriz.
Ahmet A. KEFENOĞLU 23.01.2018 (Proje 99)