Kilit Taşı Alışkanlıklar ve İstikrar

Ahmet A. Kefenoğlu

Bütün alışkanlıklarımızın arasında hepsini birbirine bağlayan ve hepsinin varlığını sürdürmesini sağlayan alışkanlığa "kilit taşı alışkanlık" ismi veriliyor. Kişinin verimli hayat tarzını devam ettirmesini sağlayan veya verimsiz bir hayat tarzını devam ettirmesine sebep olan alışkanlıklar…

Bütün alışkanlıklarımızı terk ettiğimizi düşündüğümüzde terk etmekte en çok zorlanacağımız alışkanlık kilit taşı alışkanlık oluyor. Bu, Instagram’da vakit harcamak da olabilir, günlük iki paket sigara içmek de. Günde en az 2 saat kitap okumak da olabilir, uyandıktan sonra yarım saat koşmak da. Bereketli bir hayat yaşamak için kilit alışkanlıkların değişmesi ve gelişmesi gerekiyor. Bu kimisi için uyanır uyanmaz dinlenen şarkıları değiştirmektir, kimisi içinse her gün saatlerini ve dolayısıyla geleceğini uğruna heba ettiği arkadaşlık ağından çıkmaktır. Evet, kilit alışkanlığı değiştirmek bütün hayat standartlarını değiştirmeyi getirecektir. 

Yeni alışkanlıklar edinirken karşıda beliren tehlike ise istikrarsızlıktır. İstikrarsızlık zamanla verimi çalar. Kişi, başta alışkanlıkların devam etmesine dikkat ederken verimli olan alışkanlığın zamanla verimsiz hale geldiğini düşünmeye başlar. Kitap okuma alışkanlığı kazanan birinin zamanla disiplinini bozarak kitap okumanın çok da faydalı bir şey olmadığını düşünmeye başlaması gibi. Bunları “Türk gibi başlamak” ifadesinin kaynağı Kara Anadolu’dan bildiriyorum.

İki kardeş, avuçlarındaki son parayla bir lokanta açarlar. İhtiyaçlarına karşı ucu ucuna yetiştirdikleri miktarda bir para kazanan bu iki adam, ekmek teknelerini daha verimli hale getirmek için dükkanı gece saatleri de açık tutmaya karar verirler. Bir hafta sonra aralarında şu konuşma dönmeye başlar: “Yok abi akşam vakti gelen giden olmuyor, boşuna masraf ediyoruz.” Lokanta önceki düzene döner. Halbuki burada bir kilit alışkanlığı değiştirme söz konusu. Lokanta şahs-ı manevisi, bir hafta sonra vazgeçilen alışkanlıktan bir verim elde edemedi. Çünkü müşteri kitlesi gündüz vakitleri işleyen bu lokantanın akşam saatlerinde de açık olduğunu fark edemedi bile. Sonuçta bu abi-kardeş veya abla-kardeş sadece “Türk gibi başlama”yı başarmış oldular.

Hayatlarındaki verimsiz alışkanlıkları kısa süre içinde değiştirebilen insanlar hedeflerine ulaşabilirler. Kilit taşı alışkanlıklarımızı belirleyip değiştirerek daha hakikatli bir insan tipi olan ayvazlığa yaklaşabiliriz.
Ahmet A. KEFENOĞLU