Film Mi Çekeceksin Mısır Mı Yetiştireceksin?

Ahmet A. Kefenoğlu

Türkiye'de yaşayıp sinema kültürü televizyon dizileri, Kemal Sunal filmleri ile sınırlı olan biri için bir film yönetmeninin ne idüğüne ayıkması kolay değildir. Senaryoyu en iyi şekilde canlandıracak en doğru oyuncuları bulmak, en uygun kamera ve açılarla oyunu kayda almak, izleyicinin hikayede hissetmesini istediği duyguları en uygun zamanda vermeye çalışmak yönetmenin sorumluluklarından birkaçı. Sinema nedir bilmeyen biri için bunu anlamaya çalışmak, apartman arasında top oynamaya çalışan birinin Barcelona teknik direktörünün ne iş yaptığını anlamaya çalışması gibi.

Yönetmen aslında dev bir kadroyu da yönetiyor. Işıkçısı, sesçisi, görüntü yönetmeni, makyaj uzmanı derken filmin büyüklüğüne göre aslında bir bölük askerden yönetmen sorumlu. 1930'larda alevlenen sinema sektörü, ülkemizde turizmin bacasız fabrikaya benzetilmesi gibi, ekonomik olarak da devasa bir sektör.

Christopher Nolan, bir yönetmenden beklenmeyen ayvazlığa sahip biri. Kendisi sadece sinema denince akla gelen önemli isimlerden biri. Fakat Nolan'ın Interstellar filmini çekmeden önce meşhur mısır tarlası sahnesi için 500 dönüm mısır ektirmesi, çekimler bittikten sonra da mısırları satarak elde ettiği geliri film bütçesine eklemesi, onu öne çıkan yönetmenler arasında başka bir yere koymamıza sebep olacak cinsten.

Senaryo belli, oyuncu belli, mekan belli. Yık yapımcı ekibine masrafları, çek sahneleri. Zaten senin çektiğin filmin kazancı sana da yeter bütün kadroya da. Yok olmaz. Yapılacak iş en zekice, en verimli biçimde yapılacak. Film sadece senaryosuyla, kurgusuyla, oyunculuklarıyla değil çekim sürecindeki böyle zekice işlerle de konuşulacak. İşin kültüre bakan tarafı, Nolan'ın film için mısır tarlası alması olayı Holywood'da ilk de değil. Nolan, 2013'te Man of Steel'i çeken Zack Snyder'dan alıyor ilhamı.*

Türkiye'de yaşayıp sinema kültürü ekranda bir piksel yer tutmayan birinin, Holywood'da iyi bir yönetmen olmanın nasıl bir şey idüğünü ayıkması kolay değildir. Halbüküsem, adamlar gerçek bir devlet yönetir gibi yönetiyorlar filmleri.
Ahmet A. KEFENOĞLU

Kaynak: 
1-https://www.gqindia.com/content/christopher-nolan-had-planted-500-acres-of-corn-for-interstellar-heres-how-he-profited-from-it?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR3NZIiiiZamANDV6shXWLLLAJYiafoB_ftOT5J-sROM99DXQGtIMNTMIAQ_aem_E9lb2_Gqp3SdLUjfZ4FEjw