Çoklu Evrenleri Mevrenleri Bırak İçine Bak
Bir arkadaşım var. Ne zaman sigara içtiğini görsem mutlaka telefonundan da arabesk bir şarkının melodileri gelir kulağıma. Acıya bağımlı, asi, dertli... Dün akşam sordum. Bunu yapmak zorunda mısın? Evet dedi, sigara içerken bu şarkıları dinlemek zorundayım. Peki "Bu şarkılar olmadan sigara içemiyor musun?" dedim. Zaten ben her zaman efkarlıyım, dedi. Çabuk öfkelenirim, çabuk hüzünlenirim bu yaşıma kadar kendimden bir şey anlamadım dedi. Sohbetin geri kalanı "kendinden şikayet" minvalinde gitmesin diye bir şeyler yapmam gerekiyordu.
"Testide ne varsa dışına sızan da odur" tespiti psikolojimiz için de geçerli. Eğer moralim bozuksa hakikaten yazılarım da istediğim gibi olmuyor. İçimizde bir çatışma varsa o dışımıza da yansıyor.
Arkadaşıma şunları söylemiş bulundum. Öfkeli olmamızın sebebi kendimize kızdığımızdan. Kendimize öfke duyuyorsak dışımıza da öfkeli davranıyoruz. Kendi içimizde neşeli isek bu dışımızda da görülüyor. Kendimizi affedemiyorsak başkalarını da affedemiyoruz.
Hakikaten ben bu denklemin değiştiğini görmedim. Hem bireysel, özel hayatımda hem de tanıdığım sevdiğim insanların hayatında "Testinin içinde ne varsa dışına sızan da odur".
Ahmet A. KEFENOĞLU 21.12.2017 (Proje 99)