Tarihi ''arı serenleri'' bakımsızlıktan yok oluyor!
Toroslarda bir zamanlar arıcıların kara kovan balı üretiminde kullandığı "arı serenleri" kaderine terk edilmiş durumda. Dünya'da bal üretiminde Çin'den sonra ikinci sırada olan Türkiye'de Bey Dağları'nda arıcıların bal üretiminde uzun yıllar kullandığı ''arı serenleri''nin bir çoğu bakımsızlıktan yok oldu.
Antalya'nın Elmalı İlçesi'nde dağlık kesimlerinde Likya lahitlerine benzeyen ve yaklaşık 300 yıllık geçmişe sahip olan ''seren'' adlı arı kovanları yok oluyor.
Uzun yıllar boyunca karakovan balı üreten arıcıların kullandığı "arı serenleri" bakımsızlıktan yok oluyor. Daha çok Toroslar'da görülen bal üretim platformu olan serenler, bulunduğu coğrafyanın izlerini taşıyan yapılardır. Kovanları ayılardan ve vahşi hayvanlardan korumak için zeminden 5-6 metre yüksek inşa edilen serenler, kadim Anadolu coğrafyasında geleceğe bırakılmış önemli bir miras olarak görülmektedir.
Geçmişi 17'nci yüzyıla kadar uzanan, yörenin özgün mimarisini yansıtan ve ''seren'' adı verilen arı kovanları, zamana ve doğa şartlarına direniyor. Serenleri korumak için ise şu ana kadar yapılmış herhangi bir çalışma bulunmuyor.
Sosyal medya platformu X'te bir kullanıcı "Arı serenleri" hakkında şu paylaşımı yaptı: