Spiderman'in ağından esinle yapışkan lif üretildi

Bilim insanları, ipek böceği proteini kullanarak fırlatıldığında yapışkan bir life dönüşen ve kendi ağırlığının 80 katından fazla yük taşıyabilen süper güçlü bir malzeme geliştirdi. Örümcek Adam'ın ağı fikrinden esinlenerek tasarlanan bu malzeme endüstriyel uygulamalara bir çok yenilik katması bekleniyor.

Reklam
Reklam

Tufts Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, bilim insanlarının süper güçlü bir yapışkan lif geliştirdi. Yeni buluş, fırlatıldığında katı bir yapıya dönüşerek kendi ağırlığının 80 katından fazla yük taşıyabiliyor. Bu çığır açan buluş, çizgi roman kahramanı Örümcek Adam’dan esinlenerek tasarlandı ve doğada bulunan ipek liflerinin sertlik ve esneklik özelliklerini taklit ediyor.

Araştırmacılar, örümcek ipeği gibi doğada bulunan ipek liflerinden esinlenerek uzun zamandır güçlü bağlayıcı iplikler üretmeye çalışıyorlardı. Ancak şimdiye kadar sertlik, esneklik ve yapışkanlık özelliklerini bir araya getiren bir malzeme geliştirmek oldukça zordu. Tufts Üniversitesi'nden araştırmacılar, bu sorunları aşarak fibroin adlı bir ipek böceği proteini kullanarak etkileyici sonuçlar elde etti.



Advanced Functional Materials dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, doğru katkı maddeleri ile güçlendirilen fibroin, dar bir iğneden fırlatıldığında güçlü ve yapışkan bir lif haline dönüşüyor. Araştırmanın ortak yazarı Marco Lo Presti, ipek fibroini kullanarak güçlü yapıştırıcılar üretmeye çalışırken tesadüfen bu yapışkan lifleri keşfettiğini belirtti. Lo Presti, temizlik işlemi sırasında cam malzemelerinin üzerinde ağ benzeri bir yapı fark etti.

Araştırmacılar, fibroin çözeltilerinin etanol veya aseton gibi kimyasallarla temas ettiğinde katı bir yapıya dönüştüğünü, ancak dopamin gibi bir katkı maddesi eklendiğinde bu sürecin neredeyse anında gerçekleştiğini gözlemledi. Dopamin, ipek proteini içindeki suyu çekerek sıvıdan katıya geçişi hızlandırıyor ve yüksek gerilime dayanıklı yapışkan lifler üretilmesini sağlıyor.



Bilim insanları, ayrıca kitosan proteini eklenerek liflerin gerilime 200 kat daha dayanıklı hale getirilebildiğini, borat tamponu gibi kimyasalların ise liflerin yapışkanlığını 18 kat artırdığını belirtiyor. Bu yapışkan lifler, farklı çaplarda üretilebiliyor ve insan saçı genişliğinde ince ya da yarım milimetre kalınlığında olabiliyor.

Yeni lifler, çelik cıvatalar, laboratuvar tüpleri ve tahta bloklar gibi farklı nesneleri havaya kaldırma testlerinden başarıyla geçti. Bilim insanları, bu liflerin gelecekte çeşitli endüstriyel ve tıbbi uygulamalarda kullanılabileceğini ifade ediyor. Dr. Lo Presti, süreç üzerinde yapılacak ince ayarlamalarla bu yapışkan hidrojel liflerin kontrollü bir şekilde üretilebileceğini vurguladı.

Kaynak: Independent Türkçe