Chang'e-6, Ay'ın karanlık yüzünden geri dönüyor

Ay'ın karanlık yüzünden numuneler toplayan Çin'e ait Chang'e-6 uzay aracı, başarılı bir şekilde havalanarak Dünya'ya dönüş yoluna çıktı.

Reklam
Reklam

Ay'ın karanlık yüzünden ilk defa numune toplayan uzay sondası Dünya'ya dönüyor. Çin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (CNSA), Ay'ın karanlık tarafından örnekler taşıyan Chang'e-6 uzay sondasının başarıyla havalandığını ve Dünya yolculuğuna başladığını duyurdu.

Çin devlet haber ajansı Cinhua, uzay aracının Ay yüzeyinden kalkışını “insanoğlunun Ay keşif tarihinde benzeri görülmemiş bir başarı” olarak nitelerken, mekiğin Ay'ın karanlık tarafından havalanmayı başaran ilk araç olduğu vurgulandı. Chang'e-6 adlı modülün Dünya'ya getireceği örneklerin analizinin bilim insanlarının “Ay'ın oluşumu ve evrimsel tarihi üzerine araştırmalarını derinleştirmelerine” olanak sağlayacağı belirtildi.

Ay'daki güneş sisteminde çarpmadan kaynaklı kraterlerin en büyüğü olan Güney Kutbu-Aitken Havzası'nda yüzeyin altı ve üstünden numune toplayan sonda, aynı zamanda ilk defa Ay'ın uzak tarafına Çin bayrağını dikmeyi de başardı. Ay'ın Dünya tarafından görünmeyen yüzünde (uzak tarafında) gerçekleştirilen araştırmanın, Dünya'nın uydusunun bu tarafının daha eski lav akıntıları ile kaplı olmasından dolayı, Ay'ın nasıl oluştuğuna dair daha fazla bilgi sağlayacağı umuluyor.

Çin'in “uzay rüyası”na yönelik planları, Devlet Başkanı Şi Cinping döneminde hız kazandı. Pekin, uzay güçleri ABD ve Rusya ile arasındaki farkı kapatmak amacıyla son 10 yılda uzay programına büyük kaynaklar aktardı. Tiangong (Cennet Sarayı) adlı bir uzay istasyonu inşa etmek de dahil olmak üzere birçok önemli başarıya imza atıldı. Pekin, Mars ve Ay'a robot gezginler indirdi ve yörüngeye insan yerleştiren üçüncü ülke olmayı başardı.

Kaynak: Euronews Türkçe