Çad'da Başkanlık Sarayı'na saldırı: 1'i asker 19 ölü
Çad'da, Çarşamba gecesi Başkanlık Sarayı'na düzenlenen saldırıda biri asker 18 kişi öldü. Devlet Başkanı Mahamat Deby Itno saraydayken gerçekleşen saldırıda yaralanan 3 asker hastaneye kaldırıldı. Saldırganlardan altısı gözaltına alındı.
Çad Başkanlık Sarayı'na düzenlenen saldırıda 18 saldırgan ve bir asker öldürüldü, altı kişi gözaltına alındı ve üç asker de yaralandı. Çarşamba gecesi gerçekleştirilen saldırı, Çad Devlet Başkanı Mahamat Deby Itno'nun sarayda olduğu sırada yapıldı.
Dışişleri Bakanı Abduraman Kulamallah, cumhurbaşkanlığı sarayından Facebook'ta yaptığı canlı yayında, durumun kontrol altında olduğunu belirterek, "Korku yok." dedi. Askerlerle çevrili olduğu görülen Kulamallah, saldırıyı "istikrarsızlaştırma girişimi" diye tanımladı.
Saldırı, Çad'da demokrasiyi yeniden tesis etmeyi amaçladığı belirtilen parlamento seçimlerinin düzenlenmesinden yaklaşık bir hafta sonra gerçekleşti. Ana muhalefet partisi söz konusu seçimleri boykot etmişti.
Analistler seçim sonuçlarının Deby Itno'nun iktidardaki konumunu sağlamlaştırmasına yardımcı olmasını bekliyor. Saldırı, daha önce Deby Itno'yu anayasal düzenin yeniden tesis edilmesinden dolayı tebrik eden Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin ziyaretiyle de aynı döneme denk geldi.
Yaklaşık 18 milyonluk bir nüfusa sahip olan Çad, Deby Itno'nun zaferiyle sonuçlanan tartışmalı bir başkanlık seçiminden önce de siyasi çalkantılara sahne oluyordu. Deby Itno, ülkeyi 30 yıl boyunca yöneten babasının 2021'de isyancılarla savaşırken öldürülmesinin ardından askeri yönetici olarak iktidarı ele geçirmiş ve geçen yılki başkanlık seçimini kazanmıştı. Ancak bazı uluslararası gözlemciler bu seçimi güvenilir bulmamış, muhalefet de seçimi boykot etmişti.
Son olayın hemen ardından internette, saldırının İslamcı militan grup Boko Haram'ın işi olduğu yönünde söylentiler yayılmaya başladı. On yıldan fazla bir süre önce Batı tarzı eğitime karşı ayaklanma başlatan Boko Haram, Nijerya'nın kuzeydoğusunda İslami hukuku yerleştirmeyi amaçlıyor. Ayaklanma, Kamerun, Nijer ve Çad gibi komşu Batı Afrika ülkelerine de yayıldı.
Kaynak: Euronews Türkçe