Almanya: ''Golan Tepeleri Suriye'ye aittir''
İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki ilerleyişine yönelik soruları yanıtlayan Alman Hükümet Sözcü Yardımcısı Christiane Hoffmann, "Uluslararası hukuka göre İsrail tarafından kontrol edilen bölge Suriye'ye aittir." ifadelerini kullandı.
İsrail güçlerinin Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeyi geçerek 1973'ten sonra ilk kez Suriye topraklarına girmesinin ardından Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sebastian Fischer tarafından yapılan açıklamada, "Golan Tepeleri 1967 yılında İsrail tarafından işgal edildi ve 1981 yılında ilhak edildi. Almanya bu ilhakı tanımıyor. Uluslararası hukuka göre İsrail tarafından kontrol edilen bölge Suriye'ye aittir" denildi.
Almanya Hükümet Sözcü Yardımcısı Christiane Hoffmann, başkent Berlin’de düzenlenen basın toplantısında, "İsrail, Suriye'de Esad'ın devrilmesinden sonra Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeyi işgal etti ve İsrail ordusunun bu bölgeyi aşarak Suriye topraklarına girdiğine ilişkin haberler var. Bu adım size göre uluslararası hukuka aykırı mı ve İsrail’in Suriye’deki gelişmeleri bahane ederek, işgali ilerletmek için fırsat olarak gördüğünü düşünüyor musunuz?" sorusunu yanıtladı.
"Bu gelişmeyi de elbette yakından takip ediyoruz ve not ediyoruz" diyen Hoffmann, prensip olarak geçmişte Almanya hükümetinin tüm güçlere gerilimi azaltma çağrısında bulunduğunu ve bunu yapmaya devam ettiklerini kaydetti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Fischer de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun dün basına, karmaşık durumda İsrail’in potansiyel tehditleri savuşturmakla ilgilendiğini ve İsrail ordusunun bölgeye girişinin geçici olduğunu ifade ettiğini belirterek, "İsrail buna göre ölçülecek" dedi.
Fischer, Golan Tepeleri'nin kime ait olduğu ve İsrail’in işgal ettiği Suriye topraklarından çekilmesini Almanya hükümetinin talep edip etmediği sorusuna da "Golan Tepeleri 1967 yılında İsrail tarafından işgal edildi ve 1981 yılında ilhak edildi. Almanya bu ilhakı tanımıyor. Uluslararası hukuka göre İsrail tarafından kontrol edilen bölge Suriye'ye aittir." dedi.
Öte yandan, Almanya'da Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi (BAMF) bir sonraki duyuruya kadar Suriyelilerin iltica başvurularını işleme koymayacağını duyurdu. Almanya basınında yer alan haberlere göre, Suriye'deki belirsiz durum nedeniyle BAMF'ın şu anda işlemde olan Suriyelilerin iltica başvurularının tamamını dondurduğu ve bir sonraki duyuruya kadar başvuru almayacağı belirtildi. Bu karardan 46 bini ilk başvuru olmak üzere, karar bekleyen 47 bin 270 başvurunun etkilendiği ifade edildi.
Almanya'daki Suriyelilerin ülkede kalıp kalmamasına ilişkin siyasi tartışmalar da devam ediyor. Ana muhalefet Hristiyan Demokrat Birliği'nden (CDU) bazı politikacılar Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri gönderilmesinden yana görüş belirtiyor. Dağılan 'trafik ışığı' koalisyonunun ortaklarından Yeşiller ve Sosyal Demokrat Partili (SPD) politikacılar ise Suriye'deki belirsiz durum karşısında temkinli olunması çağrısında bulunuyor.
Kaynak: Gazete Duvar